Takasisn

KARDEMUMMA-RUSINAPITKO

Valmisteluaika: 20 minuuttia plus nostatusaika
Kypsennysaika: 25–30 minuuttia
Annosta: 1 pitko

Ainesosat

  • 100 g kalifornialaisia rusinoita
  • 7 g kuivahiivaa
  • 75 g hienosokeria
  • 450 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 12 kardemumman palon siemenet – irrota ja murskaa siemenet
  • ½ tl suolaa
  • 75 g kylmää suolatonta voita – leikkaa pieniksi paloiksi
  • 150 ml lämmintä täysmaitoa
  • 1 keskikokoinen kananmuna kevyesti vatkattuna ja 1 keskikokoinen munankeltuainen

Valmistus

Liota rusinoita kiehuvassa vedessä 15 minuutin ajan ja valuta vesi sitten pois.

Sekoita sillä välin pienessä kulhossa hiiva, 30 ml lämmintä vettä ja ripaus sokeria. Anna hiivaseoksen seistä noin 5 minuuttia, kunnes se vaahtoaa.

Sekoita vehnäjauhot, jäljellä oleva sokeri, kardemumma ja suola suuressa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa. Lisää voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon sormenpäillä, kunnes seos muistuttaa korppujauhoja. Lisää maito, kananmuna ja hiivaseos. Sekoita puulusikalla, kunnes muodostuu pehmeä taikina. Nosta taikina kulhosta hyvin jauhotetulle pinnalle ja ala vaivata. Lisää työpöydälle ja käsiin aika ajoin ripaus jauhoja, jotta taikina ei tartu kiinni. Vaivaa, kunnes taikina on sileä ja joustava. Vaivausaika on käsin yleensä noin 8–10 minuuttia ja yleiskoneen taikinakoukulla noin 6–8 minuuttia.

Taputtele taikina noin 23 cm:n neliöksi ja ripottele päälle rusinoita. Taita taikinan sivut rusinoiden päälle ja purista reunat yhteen. Vaivaa työpöytää ja käsiä välillä kevyesti jauhottaen, kunnes rusinat jakautuvat taikinaan tasaisesti. Muodosta taikinasta pallo ja aseta se suureen voideltuun kulhoon. Peitä tuorekelmulla ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan, kunnes taikinan koko on kaksinkertaistunut eli noin 1–2 tuntia.

Jaa taikina kolmeen osaan. Pyöritä kukin osa 38 cm:n pituiseksi säikeeksi. Letitä kolme säiettä pitkoksi, siirrä pitko leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja taita letin päät pitkon alle. Peitä löysästi tuorekelmulla ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan, kunnes pitkon koko on kaksinkertaistunut eli noin 1 tunti.

Kuumenna uuni 180 °C:seen tai valitse kaasu-uunin asetus 4.

Sekoita munankeltuainen ja ruokalusikallinen vettä ja voitele pitko tällä sekoituksella. Paista pitkoa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes sen pinta on kullanruskea ja pohja kuulostaa naputtaessa ontolta. Laita pitko ritilän päälle jäähtymään.

Kokin vinkit
Pitkon voi valmistaa kaksi päivää etukäteen ja säilyttää tuorekelmuun käärittynä huoneenlämmössä. Pakastettuna se säilyy kuukauden.